Illegitim gjeld er i folkeretten et statslån som på grunn av dets bakgrunn ikke burde være lovlig eller er forpliktende for etterfølgende regjeringer.

Faktaboks

Også kjent som

odiøs gjeld, engelsk illegitimate debt eller odious debt)

Begrepet kan brukes i situasjoner hvor gjelden er opptatt av et regime som brukte lånene til formål som ikke var til befolkningens beste, slik som angrepskrig. I slike tilfeller kan det argumenteres med at gjelden tilhører regimet som opptok den og ikke staten. Slik gjeld sammenlignes da med kontrakter som er underskrevet under tvang.

Begrepet ble brukt i en avhandling fra 1927 av Alexander Nahum Sack, en russisk emigrant og juridisk teoretiker. Han baserte begrepet på to tilfeller fra 1800-tallet: Mexicos avvisning av ansvar for gjeld som ble tatt opp under det forrige regimet ledet av Maximilian av Mexico, og på den amerikanske og cubanske avvisningen av at Cuba skulle være forpliktet av gjeld som var opparbeidet av Spanias kolonisering av Latin-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg