Ilddåp er en vanskelig eller hard debut. En debut er første gang man gjør noe. I videre betydning brukes ilddåp om å gjennomgå en avgjørende fase i arbeid eller privatliv.

I Bibelen, Matteus 3,11 og Apostlenes gjerninger 2,3, omtales ild i forbindelse med den kristne dåpen. Det heter at Jesus skal døpe med Den hellige ånd og ild, til forskjell fra Johannes Døperen som døpte med vann til omvendelse (Matteus 3,11). Ilden har som vannet en rensende funksjon. Oppfyllelsen av løftet om en dåp med Ånd og ild skjedde pinsedagen. Der kom Den hellige ånd i form av ildtunger over Jesu disipler som tegn på en spesiell helliggjøring og innvielse (Apostlenes gjerninger 2,3). Denne gaven ble gitt til enhver som omvendte seg og lot seg døpe (Apostlenes gjerninger 2,38). I tillegg til pinsen er ilddåp særlig knyttet til martyrdødbål.

En annen betyding av ilddåp er første gang soldat tar del i kamp og kommer under ild, det vil si blir skutt på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg