A og B sies å være identiske bare hvis de er like i alle henseender. Det er tilfelle hvis A og B er to betegnelser på en og samme gjenstand eller ting.

Faktaboks

Uttale
identitˈet
Etymologi
av latin ‘det samme’

Ifølge Gottfried Leibniz foreligger dette hvis de to betegnelsene kan erstatte hverandre i alle meningsfulle setninger uten at setningenes sannhetsverdi endres (salva veritate -prinsippet).

Et annet prinsipp oppstilt av Leibniz (identitas indiscernibilium, identitet mellom ting som erkjennelsesmessig ikke kan skilles fra hverandre) sier at det ikke finnes to numerisk forskjellige ting i verden som ligner fullstendig på hverandre, det vil si er identiske.

I logikk betegnes identitetsrelasjonen med tegnet =.

Genetisk identitet foreligger mellom to tilstander i et og samme individs livshistorie: En person er identisk med seg selv (er samme person) som barn og som voksen, til tross for at den voksne har mange egenskaper som barnet ikke har, og omvendt.

Identitet er også et begrep innen psykologi og samfunnsvitenskap og i matematikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg