Ibibio er et folk i det sørøstlige Nigeria, i språk og kultur nært beslektet med efik og teller i overkant av 6 millioner (2005).

Språket tilhører kwaspråkene i niger-kongofamilien. Jordbruk, med hovedvekt på yamsdyrking, er viktigste næringsvei, men handel med palmeolje-produkter er også utbredt. Andre tradisjonelle erverv er pottemakeri, treskjæring og veving. Mange ibibio bor og arbeider nå i kommersielle og administrative sentra som Uyo, Ikot Ekpene og Itu.

I eldre tider var ikke ibibio samlet under noen sentral autoritet. Den sosiale organisasjonen var basert på familiegrupper og landsbyer ledet av eldre menn, som tok beslutninger i offentlige anliggender. I hver landsby fantes medlemmer av det hemmelige selskapet ekpe (ekpo). De hadde ansvaret for å beskytte lokalsamfunnet, blant annet gjennom ritualer ved viktige anledninger som planting og innhøsting. Maskekledde ekpe-dansere representerte forfedrene; slike masker regnes nå som fremragende kunstverk fra området. I Cross River-området kan man snakke om en enhetlig kunstnerisk stil, som er blitt utbredt gjennom ekpe-selskapet og handelsvirksomheten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.