ibibio

Artikkelstart

Ibibio er et folk i det sørøstlige Nigeria, i språk og kultur nært beslektet med efik og teller i overkant av 6 millioner (2005).

Faktaboks

Uttale
ibˈibio

Språket tilhører kwaspråkene i niger-kongofamilien. Jordbruk, med hovedvekt på yamsdyrking, er viktigste næringsvei, men handel med palmeolje-produkter er også utbredt. Andre tradisjonelle erverv er pottemakeri, treskjæring og veving. Mange ibibio bor og arbeider nå i kommersielle og administrative sentra som Uyo, Ikot Ekpene og Itu.

I eldre tider var ikke ibibio samlet under noen sentral autoritet. Den sosiale organisasjonen var basert på familiegrupper og landsbyer ledet av eldre menn, som tok beslutninger i offentlige anliggender. I hver landsby fantes medlemmer av det hemmelige selskapet ekpe (ekpo). De hadde ansvaret for å beskytte lokalsamfunnet, blant annet gjennom ritualer ved viktige anledninger som planting og innhøsting. Maskekledde ekpe-dansere representerte forfedrene; slike masker regnes nå som fremragende kunstverk fra området. I Cross River-området kan man snakke om en enhetlig kunstnerisk stil, som er blitt utbredt gjennom ekpe-selskapet og handelsvirksomheten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg