hyfestrenger
Hyfestrenger hos honningsopp.
hyfestrenger
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hyfestreng er en tett, strengformet sammenslutnig av sopphyfer som enkelte sopparter danner i forbindelse med spredning, vann- og næringstransport.

Faktaboks

Også kjent som

rhizomorfer

Hos ekte hussopp kan de lyse hyfestrengene bli over 1 cm tykke og benyttes til vann- og næringstransport. Hyfestrenger gjør at soppen kan hente næring og/eller transportere vann gjennom ugunstige eller tørre områder slik at den kan etablere seg langt fra næringskilden eller spre seg til nye voksesteder uten å tørke opp.

Det er blant annet det som gjør at hussoppen kan gjøre så stor skade i bygninger og andre trekonstruksjoner. I tillegg kommer det faktum at hussoppen produserer sitt eget vann gjennom respirasjonen, slik at selv om en tørker ut voksestedet, så kan soppene forsette sitt nedbrytende arbeid.

Honningsoppene som angriper levende og døde trær av forskjellig slag, har et ett nett av svarte hyfestrenger som gjør at de, selv om de er etablert i rothalsen, kan spre seg langt oppover stammen på innersiden av barken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg