Hurtigpresse

Hurtigpresse fra 1842, laget av Helbig & Müller, Wien. Bildet er fra Deutsches Museum i München.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Hurtigpresse er en eldre boktrykkerpresse, en såkalt sylinderpresse, der trykket ble overført fra en plan trykkform mot et papirark rundt en sylinder. Etter hvert trykk stoppet sylinderen mens formen ble brakt tilbake i utgangsstilling. Hurtigpressen ble brukt i Norge fra 1840 til bokarbeider og større trykksaker.

Nytt trykkeprinsipp

Hurtigpressen ble opprinnelig oppfunnet i 1812 av Andreas Friedrich Bauer og Friedrich Koenig. Det nye og revolusjonerende med denne oppfinnelsen var at man gikk over fra det tradisjonelle flattrykket til sylindertrykk. Dette førte til en mer rasjonell arbeidsmetode, for både påføring av trykksverte og trykking kunne foretas uten avbrudd. Ved å dreie på sylinderen kunne man trykke et nytt ark, og trykkhastigheten kunne ligge på 1000–2000 trykk per time.

I Norge var boktrykkeren Christopher Grøndahl den første til å innføre hurtigpressen i 1840. Med hurtigpressen ble det også skapt et nytt yrke: påleggerske. Med dette fikk kvinner for første gang lov til å arbeide i boktrykkeriene, et arbeid som besto i å mate sylinderpressene med stadig nye papir.

I dag er hurtigpressen erstattet av trykkemetoder som offset og digitaltrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstrene lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg