Helseberedskapsloven er en lov som skal sørge for at helsevesenet har de rettighetene de trenger for å verne befolkningens liv og helse under kriser og krig. Loven gir helsevesenet både rettigheter og plikter.
Faktaboks
- Fullt navn
- Lov om helsemessig og sosial beredskap
- Kortnavn
- Helseberedskapsloven
- Forkortelse
- hlsberedskl.
- Vedtatt
- 23. juni 2000
- Trådt i kraft
- 1. januar 2001
- Lovdata-ID
- NL/lov/2000-06-23-56
Loven har retningslinjer for tiltak som helsevesenet kan sette i verk under bestemte forhold, blant annet utvidet arbeidstid, etablering av registre og rekvisisjon av privat eiendom.
Loven gir kommuner, fylkeskommuner, regionale helseforetak og staten plikt til å utarbeide beredskapsplaner. I tillegg plikter alle virksomheter som omfattes av loven å varsle om forhold innen helse- og omsorgstjenesten eller sosialtjenesten som kan gi grunnlag for tiltak etter helseberedskapsloven.
Loven trådte i kraft 1. januar 2001 og avløste da den tidligere lov om helsemessig beredskap av 1955. Den gamle loven gjaldt bare for krig, og gjennom 1990-tallet ble det uttrykt behov for at loven burde harmonisere bedre med nye tanker om beredskap hvor helseberedskapen kommer befolkningen til gode også i fredstid.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.