Grønt fluorescerende protein (GFP) er et protein i en liten gruppe proteiner som sender ut lys (fluorescerer) i det synlige området, uten hjelp av andre kjemiske grupper.

Faktaboks

Uttale

fluores'erende

Også kjent som
GFP, engelsk green fluorescent protein

Det finnes mange proteiner som har en synlig farge og mange som fluorescerer i det synlige området. Oftest er det ikke selve proteinet, men kjemiske grupper som er bundet til det, som har disse egenskapene. Et eksempel er hem-gruppen i hemoglobin, som gir de røde blodcellene deres farge.

Det at grønt fluorescerende protein kan synliggjøres «som de er», uavhengig av tilkobling av andre kjemiske grupper, er en egenskap som gjør det til et svært populært «sporingsstoff» for å undersøke hvor i cellen forskjellige proteiner oppholder seg.

Oppdagelseshistorie

Grønt fluorescerende protein er et protein på 238 aminosyrer fra ribbemaneten Aequorea victoria. Det ble først oppdaget og isolert på 1960-tallet av den japanske forskeren Osamu Shimomura (1928–2018), som da oppholdt seg ved Princeton University i USA. I 1992 ble genet for GFP klonet av forskeren Douglas Prasher, som ikke hadde mer penger i prosjektet og derfor sendte klonen til forskjellige kolleger. Martin Chalfie og hans medarbeidere uttrykte genet i bakterien E. coli og nematoden C. elegans og viste at proteinet fluorescerte grønt også når det ble dannet i slike celletyper. Ved hjelp av genteknologiske metoder kunne GFP kobles til andre proteiner og brukes som en merkelapp som viste hvor i cellen disse proteinene forekom og hvordan de oppførte seg. Nytten av GFP førte til at andre fluorescerende proteiner fra andre organismer ble klonet og undersøkt, samtidig som det ble lagd mutanter av GFP som sendte ut lys med andre farger og som hadde forbedrede egenskaper som laboratorieverktøy. I dette arbeidet var Roger Tsien (1915–2016) og hans forskergruppe spesielt aktive.

I dag har vi tilgjengelig en palett av fluorescerende proteiner, de fleste utviklet med GFP som utgangspunkt, for bruk i en rekke forskjellige teknikker for studier av celler og proteiner. For sitt arbeid med å beskrive, modifisere og utnytte GFP ble Osamu Shimomura, Martin Chalfie og Roger Tsien tildelt Nobelprisen i kjemi i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Tone Falkenhaug

Rettelse: Aequorea er ikke en ribbemanet, men hører til hydromedusene (hydrozoa).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg