Gjenge er en spiralformet rille på en sylinder eller kjegleflate (utvendig gjenge), eller inne i en utboring (innvendig gjenge). Innvendig gjenger brukes for eksempel i muttere og rør.

Stigningen mellom gjengene tilsvarer den avstanden gjengen stiger på én omdreining. Stigningen kan være konstant eller tiltagende (økende). Rilletversnittet (profilen) kan være konstant eller variere.

For skruegjenger er det vanligste en triangulær profil med mer eller mindre avrundet spiss. For overføring av bevegelse brukes gjenger med trapesformet eller rektangulær profil. Skal stigningen være særlig stor, brukes to eller flere parallelt løpende gjenger. Vanligvis trekkes skruen inn ved dreining til høyre (med solen), men det lages også venstregjengede skruer («links-gjenger»).

Gjengenes utforming er i de fleste tilfeller standardisert, stort sett etter ISO-normen ISO Metric Screw Threads, og målene er oppgitt i gjengetabeller. Gjengetabellen angir diameter (ytre), stigning, innvendig diameter og eventuelt bor-diameter.

I industrien er gjenger etter ISO-standarden i dag mest brukt. Disse har i stor grad fortrengt det gamle engelske Whitworth-systemet basert på tommer, men som fortsatt brukes en del i Storbritannia og Nord-Amerika.

For metriske gjenger angis målene alltid i millimeter, og dette gjenkjennes med at det alltid står en M først i dimensjonsangivelsen: M20x1,5 betyr at 20 er diameteren på skruen i millimeter og 1,5 er stigningen, det vil si avstanden mellom hver gjengetopp, også i millimeter. Dersom stigningen ikke er angitt betyr det at stigningen følger ISO-standarden. Standard stigevinkel her er 60° på bolt og 55° på rør.

For denne typen gjenger brukes ikke M foran målangivelsen, og målangivelsen er i tommer. UNC står her for grovgjenger og UNF for fingjenger,

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.