Lotto er et norsk pengespill som ble startet i 1986 av Norsk Tipping etter mønster av lignende spill i andre land, styres av lov om pengespill av 28. august 1992.

Faktaboks

Etymologi
italiensk, fra fransk, av germansk opprinnelse

Lotto er et tallspill hvor det gjelder å velge sju av tallene mellom 1 og 34 som man tror er vinnertall. Vinnertallene fastsettes ukentlig i TV-overførte trekninger, det trekkes også tre tilleggstall, samt et lykketall. Det siste kan utløse et ekstra premiebeløp til vinnerne av førstepremie. Halvparten av omsetningen går til premier, derav cirka 35 prosent til førstepremier. Førstepremie utbetales for alle sju vinnertall riktig, annenpremie for seks vinnertall pluss minst ett tilleggstall, tredjepremie for seks vinnertall, fjerdepremie for fem vinnertall og femtepremie for fire vinnertall pluss minst ett tilleggstall. Vinner ingen førstepremie, overføres premiebeløpet til neste omgangs førstepremiepott. Fra 2012 overføres 10 prosent av det ukentlige premiebeløpet til en spesialtrekning (SuperLotto) minst to ganger i året. Største premievinst (per 2011) er cirka 35 millioner kroner.

Overskuddet fra spillet fordeles fra 2005 likt til idrett og kultur, tidligere også til forskning. Med en årsomsetning på cirka 3,7 milliarder kroner (2010) er Lotto Norges største spill.

Lotto stammer fra 1500-tallet i Italia, hvor folk i Genova veddet på hvilke fem adelsmenn av 90 nummererte adelige som skulle utgjøre statens regjering, som ble skiftet ut hver måned via en trekning.

Viking Lotto

Viking Lotto er et ukentlig lottospill startet i 1993 som et samarbeid mellom tippeselskapene i de fem nordiske land, Estland (fra 2000), Latvia og Litauen (fra 2011). Trekningen foretas av Norsk Tipping. Her skal man tippe hvilke 6 av 48 mulige tall som blir trukket ut, dessuten to tilleggstall. De fem premiegruppene er seks tall riktige, fem tall pluss minst ett tilleggstall riktige, fem tall riktige, fire tall riktige og tre tall riktige. Førstepremien er felles for alle land, de andre premiegruppene er nasjonale.

I Norge er høyeste premieutbetaling cirka 46,5 millioner kroner og årsomsetning cirka 2 milliarder kroner (2010). Den norske delen av overskuddet fordeles som for Lotto.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg