Lotteri, virksomhet der deltakerne mot innskudd kan oppnå gevinst på grunnlag av loddtrekning eller annen fremgangsmåte hvor utfallet beror på tilfellet. Etter lov om lotterier m.v. av 24. feb. 1995 kan det i Norge bare avholdes lotteri til inntekt for et humanitært eller samfunnsnyttig formål; unntatt er lotteri i lukkede møter hvor lotteriet ikke er hovedhensikten med møtet. Som hovedregel er det forbudt å opprette eller drive lotteri uten tillatelse av politiet, på nærmere fastsatte vilkår.

Faktaboks

Uttale
lotterˈi

Unntatt fra kravet om tillatelse er bl.a. lotterier som avholdes innenfor et begrenset område hvor gevinster utdeles og trekning foregår i nærvær av loddkjøperne i umiddelbar tilknytning til loddsalget (basarer), og lotterier i lukkede møter hvor lotteriet ikke er hovedhensikten med møtet.

Det er etter § 16 forbudt å opprette eller ta del i lykkekjeder, kjedeforretninger, pyramidespill eller lignende tiltak hvor penger eller andre verdier blir omsatt etter hvert innen en ubestemt krets av personer.

Ifølge lov av 13. juni 1924 kan det for statskassens regning opptas premieobligasjonslån.

Se pengespill, lotto, lykkespill, pyramidespill, tipping og totalisatorspill. Se også spillegjeld og spillegalskap.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg