Genomikk er studiet av alle gener i en organisme for å forstå deres molekylære organisering, funksjon, interaksjon og evolusjonære historie. Genomikk er nært knyttet til genetikk, men i genetikk studerer man som regel kun ett eller noen få gener. I genomikken jobber man med den totale arvemassen – genomet.

Forskning innen genomikk har bidratt med nye og viktige metoder for å oppdage gener og analysere genenes funksjon. En av de viktigste er metoden for å sekvensere den totale arvemassen (DNA) i en organisme, kalt genomsekvensering. Et eksempel er det humane genomprosjektet hvor hele menneskets genom ble kartlagt.

Ulike fagfelt innen genomikk

Komparativ genomikk

Sammenligner forskjellige organismers genomer, både når det gjelder genenes nukleotidsekvens, regulering og relative plassering på kromosomene.

Strukturell genomikk

Tar for seg genomenes struktur og har også som mål å skaffe detaljert strukturell informasjon om flest mulig av de proteinene genomet koder for.

Funksjonell genomikk

Målet å forklare genenes funksjon og avklare hvordan grupper av gener og deres produkter arbeider sammen i friske og syke individer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg