Mekanisme som regulerer den tiden lyset får innvirke på filmen eller bildebrikken i enkelte typer kameraer.

Lukkergardinet består som oftest av gummibelagt tekstil eller tynne metallfolier som er rullet opp på en sylinder. Primærgardinet har en åpning av samme størrelse som filmruten, og er anbrakt foran denne, like inntil filmen. Når utløseren trykkes inn settes primærgardinet i bevegelse og rulles opp på en annen sylinder. Like etter følger sekundærgardinet; avstanden mellom disse utgjør den spalten som avdekker og eksponerer filmen eller bildebrikken. Spaltebredden er avhengig av lukkertiden og forblir på mange kameraer konstant mens gardinene beveger seg langs filmplanet. Når hele bildeformatet er avdekket, samsvarer eksponeringstiden med den innstilte lukkertiden.

På grunn av elektronblitsens korte blinktid må det velges relativt lange lukkertider (1/60 og 1/125 s) på eldre kameraer der lukkeren går horisontalt, noe som ofte vanskeliggjør bruk av elektronblits i dagslys for å lette opp skyggepartier i motivet. Nyere kameraer har gjerne vertikaltgående lukker som tillater kortere blitssynkroniseringstid, typisk 1/250 s.

Gardinlukker benyttes som regel i småbildekameraer som speilreflekskameraer med utskiftbar optikk, der man kan oppnå korte lukkertider (inntil 1/8000 s).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.