Mekanisme som har til oppgave å regulere den tid lyset får innvirke på filmen i enkelte typer analoge fotoapparater.

Lukkergardinet består som oftest av gummibelagt tekstil eller tynne metallfolier som er rullet opp på en sylinder. Primærgardinet har en åpning av samme størrelse som filmruten, og er anbrakt foran denne, like inntil filmen. Når utløserknappen trykkes inn, settes primærgardinet i bevegelse og rulles opp på en annen sylinder. Like etter følger sekundærgardinet; avstanden mellom disse utgjør den spalten som avdekker og eksponerer filmen. Spaltebredden er avhengig av lukkertiden, og forblir på mange kameraer konstant mens gardinene beveger seg langs filmplanet. Når hele filmruten er avdekket, har filmen fått en eksponeringstid som samsvarer med den innstilte lukkertiden.

Gardinlukker gir visse begrensninger ved bruk av blitz, særlig elektronblitz. På grunn av elektronblitzens korte blinktid må det velges relativt lange lukkertider (som regel mellom 1/60 og 1/125 s), noe som ofte vanskeliggjør bruk av elektronblitz i dagslys for å lette opp skyggepartier i motivet.

Gardinlukker benyttes som regel i småbildekameraer som speilreflekskameraer med utskiftbar optikk, der man kan oppnå korte lukkertider (inntil 1/4000 s).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.