Frihetsgrader

Frihetsgrader er de ulike bevegelsene et skip kan ha. Noen av disse er rotasjon om skipets egne akser, mens andre er forskyvning av skipet.

Faktaboks

Også kjent som

skipsbevegelser

Kontrollerbare

Svaiing og jaging er forskyvning av skipet, mens giring er rotasjon om skipets vertikale akse. Disse tre har navigatøren om bord mulighet til å kontrollere med maskinkraft og rormanøvre.

Ikke-kontrollerbare

Stamping og rulling er rotasjon om skipets tvers- og langsgående akse, mens duving er forskyvning langs skipets vertikale akse. Disse kan ikke kontrolleres, men kan begrenses ved bruk av stabilisatorer.

Dynamisk posisjonering

Det dynamiske posisjoneringssystemet som finnes om bord på enkelte skip og flyterigger, kan gjennom de kontrollerbare frihetsgradene holde fartøyet i posisjon ved bruk av thrusterkraft. De ikke-kontrollerbare bevegelsene blir overvåket av posisjoneringssystemet med sensorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg