Forsinkelsesrente er en rente som påløper ved for sen betaling.

Faktaboks

Også kjent som
morarente

Lovregulering

Regler om forsinkelsesrenter er gitt i forsinkelsesrenteloven (lov 17. desember 1976 nr. 100).

Start

Forsinkelsesrenten løper fra forfallsdagen dersom denne er fastsatt i forveien, eksempelvis hvis to kontraktsparter har avtalt en betalingsdato (forsinkelsesrenteloven § 2 annet punktum første komma).

Er forfallsdagen ikke fastsatt i forveien, løper renten fra én måned etter at fordringshaveren har sendt skyldneren et skriftlig påkrav med oppfordring om å betale (forsinkelsesrenteloven § 2 annet punktum annet komma).

Størrelse

Størrelsen på forsinkelsesrenten fastsettes gjennom en egen forskrift av Finansdepartementet to ganger i året (pr. 1. januar og 1. juli) (forsinkelsesrenteloven § 3).

Fra 1. januar 2022 er forsinkelsesrenten 8,50 prosent pro anno.

I forbrukerforhold kan det ikke kreves gebyrer i tillegg til forsinkelsesrenten utover det som følger av forskrifter til inkassoloven av 13. mai 1988.

Reglene i forsinkelsesrenteloven kan ikke fravikes til skade for en skyldner som er forbruker (forsinkelsesrenteloven § 4 bokstav c).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg