forløpsanalyse

Artikkelstart

Forløpsanalyse er en type studie over tid (longitudinell studie) hvor enheten som analyseres ikke er individer eller sosiale grupper, men sosialt betydningsfulle hendelsesforløp eller tilstander som endrer seg. Eksempler på det er perioder med arbeidsledighet, en bestemt trygdestatus eller sivilstand.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: event-history analysis

Forskningsspørsmålene dreier seg gjerne om hvordan varigheten av tilstanden som studeres fordeler seg i en bestemt gruppe (populasjon) og hva som skjer etterpå. Er for eksempel dagens unge mottakere av sosialhjelp gjennomgående kortere eller lenger i systemet enn tilsvarende aldersgrupper var for ti år siden? Hvordan virker «arbeidslinjen» i velferdspolitikken, munner flere eller færre av klientperiodene ut i jobb?

Forløpsanalyse er mye benyttet i ingeniørfag og medisin, fordi metoden er robust og godt egnet til å måle tiden som går fra en bestemt tilstand inntrer til den opphører, for eksempel fra en maskindel er tatt i bruk til den svikter eller fra en sykdom er diagnostisert til dødsfall inntreffer.

I samfunnsvitenskapen har interessen økt i de senere år på grunn av bedre begrepsfesting av menneskers livsløp (yrkeshistorie, trygdehistorie i ulike kohorter) samt tilgang til godt tilrettelagte statistikkpakker og sterke datamaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg