Fordampingsvarme, betegnelse for den energi som går med til å fordampe en viss mengde av en væske ved kokepunktet (mer presist fordampningsentalpi). Ved 1 atmosfæres trykk koker vann ved 100,0 °C, og da trenges det 2256 kJ til å fordampe 1,000 kg av vannet (40,65 kJ/mol). For de fleste stoffer er fordampingsentalpien mindre enn for vann. Fordampingsentalpien er også mindre når kokingen skjer i en trykkoker, altså ved høyere temperaturer. I tabeller finner man molar fordampingsentalpi ved normalkokepunktet (dvs. når trykket er 1 atm). Fordampningsentalpien for en kjemisk forbindelse avtar med temperaturen og er lik 0 ved den kritiske temperaturen.

Normalkoketemperaturen (°C) Molar fordampningsentalpi (kJ/mol)
Vann (H2O) 100,00 40,65
Etanol (C2H6O) 78,29 38,56
Dimetyleter (C2H6O)  -24,8 21,51
Ammoniakk –33 1370

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.