fjærvekt (kraftmåler)

Kjøkkenvekt. Fjærvekta måler egentlig kraft (som har enhet newton), men dette er vanligvis regnet om til masseenheten kilogram på kjøkkenvekter.

Artikkelstart

Fjærvekt er et instrument som måler mekanisk kraft ved strekking eller sammenpressing av en metallfjær, og som normalt anvendes som vekt.

Konstruksjonen av en fjærvekt er basert på Hookes lov, som sier at lengden av en springfjær er proporsjonal med kraften som påtrykkes fjæra. Ved å vise forlengelsen (eller forkortelsen) av fjæra på en skala, får man et enkelt mål på kraften som fjæra utsettes for. Målenheten for kraft er newton, men ved å justere skalaen for masse i enheten gram eller kilogram kan fjærvekta brukes som vekt, der massen fastsettes ut fra Jordens tyngdekraft.

Da de elastiske egenskapene i en fjær kan forandre seg over tid, og tyngdekraften varierer med hvor på Jorden man befinner seg, blir ikke resultatet nøyaktig nok til at en fjærvekt blir ansett som legal vekt ved kjøp og salg.

Fjærvekter har ofte blitt brukt som kjøkkenvekt eller bagasjevekt, men er i dag i stor grad erstattet av elektromekaniske vekter (digitale vekter).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg