Fett er en hensiktsmessig lagerform fordi fettsyrene er sterkt reduserte (hydrogenholdige) molekyler, som frigjør mye energi ved forbrenning, nedbrytning i organismen. Fett kan dessuten lagres i kompakt form fordi det ikke binder vann. Ved overskudd av karbohydrater i kosten omdannes disse til fett. Ved hjelp av glykolyseenzymene produseres acetyl-koenzym A (acetyl-CoA). Fettsyrene bygges opp fra acetyl-CoA i en prosess som ligner på oksidasjonsmekanismen (se nedenfor), med trinnene i motsatt retning. Spesielt for oppbyggingen er at acetyl-CoA gjøres mer reaktivt ved en karboksylering til malonyl-CoA og at prosessen foregår utenfor mitokondriene. De fettsyre-CoA-molekyler som dannes, kan i nærvær av glyserol og overføringsenzymer danne fett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.