fettnedbrytning

Artikkelstart

Fettnedbrytning er nedbrytning av kroppens lagrede fett. Kroppen lagrer i hovedsak et overskudd av tilført energi som fett i kroppens fettvev. Når tilførselen av energi (gjennom mat som fordøyes i tarmen) er lavere enn behovet vil fettet mobiliseres.

Variasjoner

Om morgenen før dagens første måltid vil for eksempel fettnedbrytningen være betydelig. Om fasten vedvarer, vil fettnedbrytningen øke ytterligere. De aller fleste av kroppens celler kan bruke fett som energikilde.

Fettsyrer kan imidlertid ikke passere hjernebarrieren. Derfor må leveren omdanne fett til ketonlegemene betahydroksybutyrat og acetoacetat, som deretter kan brukes som energikilde for hjernecellene.

Prosessen

Triglyserider som sirkulerer med blodet eller ligger lagret i cellene, spaltes med lipaser til fettsyrer og glyserol. I fettvev stimuleres lipasene av adrenalin og visse andre hormoner når organismen trenger å ta i bruk den lagrede energien. De frigjorte fettsyrene går inn i tioesterforbindelse med koenzym A (CoA) før oksidasjonen kan begynne.

Fettsyre-CoA-derivatene oksideres i cellenes mitokondrier til acetylkoenzym A, via en enzymkatalysert reaksjonsvei som kan gjengis slik:

RCH2CH2CO–CoA → RCH = CHCO–CoA → RCHOHCH2CO–CoA → RCOCH2CO–CoA → RCO–CoA + CH3CO–CoA

I første og tredje trinn trekkes det ut hydrogen ved hjelp av dehydrogenaser, i annet trinn tilsettes et molekyl vann, og i fjerde trinn spaltes molekylet med CoA, slik at det oppstår et fettsyre-CoA, der kjeden er to karbonatomer kortere enn den opprinnelige. Prosessen gjentas til hele kjeden er omdannet til acetylkoenzym A.

De fire hydrogenatomene som fjernes for hvert acetylkoenzym A som produseres, gir via elektrontransportkjeden fem ATP-molekyler. Ytterligere tolv ATP per acetylenhet produseres ved at denne oksideres til karbondioksid og vann i sitronsyresyklusen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg