Fetaost, gresk ost, opprinnelig av sauemelk, som modnes og selges i saltlake.  Osten har ingen skorpe og er skinnende hvit. Konsistensen er kompakt, noe smuldrete, og kan ha tilløp til små hull og sprekker. Smaken er frisk, salt og litt syrlig. I dag er osten oftest en blanding av saue- og geitemelk, der andelen geitemelk kan være inntil 30 %.

Feta fra definerte områder på det greske fastlandet, Peloponnes, samt Lesvos har siden 2002 hatt den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO. Osten kan være både pasteurisert og upasteurisert, men upasteurisert feta er veldig sjelden.

Osten fremstilles for det meste i store meierier, og bare unntaksvis finnes ost fra gårds- eller håndverksmeierier. Tønnemodnet (barrel aged) feta anses som den beste.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.