Fetaost
Fetaost har vanligvis en smuldrete konsistens og brukes ofte i salater og paier.
Fetaost
Av /iStockphoto.

Fetaost er en gresk ost, opprinnelig av sauemelk, som modnes og selges i saltlake. Osten har ingen skorpe og er skinnende hvit. Konsistensen er kompakt, noe smuldrete og kan ha tilløp til små hull og sprekker. Smaken er frisk, salt og litt syrlig. I dag er osten oftest en blanding av saue- og geitemelk, der andelen geitemelk kan være inntil 30 prosent.

Faktaboks

Også kjent som

feta

Feta fra definerte områder på det greske fastlandet, Peloponnes og øya Lesvos, har siden 2002 hatt beskyttet opprinnelsesbetegnelse, PDO. Osten kan være både pasteurisert og av rå melk, men sistnevnte variant er sjelden.

Osten fremstilles for det meste i store meierier, og bare unntaksvis finnes ost fra gårds- eller håndverksmeierier. Tønnemodnet («barrel aged») feta anses som den beste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg