fellesantenneanlegg

Artikkelstart

Fellesantenneanlegg er antenne som er felles for flere radio- eller fjernsynsmottakere. Signalene fra antennen blir forsterket og fordelt til de enkelte mottakere ved et ledningsnett som er skjermet mot forstyrrelser.

Fellesantenne for radiomottaking i lang-, mellom- og kortbølgeområdene har vanligvis en uavstemt bredbånds antenneforsterker, slik at de enkelte mottakere uavhengig kan innstilles på de stasjoner som ønskes.

I anlegg for frekvensmodulerte radiosignaler i meterbølgeområdet og for TV benyttes retningsantenner og antenneforsterkere avstemt til et smalt bølgebånd eller til en enkel sendestasjon. Antenneforsterkeren blir ofte kombinert med en frekvensomformer for å skille ut signaler fra en fjern stasjon. En enkel antenneforsterker kan mate 10–15 mottakere, men ved innkobling av ekstra forsterkere kan signalene fordeles til et ubegrenset antall mottakere.

Et fellesantenneanlegg er bare beregnet for direkte mottakning av kringkasting, mens kabel-TV i tillegg er basert på spredning av interne radio- og TV-programmer, laget og/eller avspilt innenfor anlegget. Fellesantenneanlegg kan utstyres med mottakerantenne og omformer for satellittmottakning, og programmene kan distribueres til abonnentene på de vanlige fjernsynskanalene.

Fellesantenneanlegg er nå regulert i den såkalte ekomforskriften (FOR-2004-02-16-40).

Montering av eller tilknytning til fellesantenne i utleiebolig går nå inn under den alminnelige regel om at endringer i husrommet eller leiligheten krever utleiers samtykke, se husleieloven (lov nr. 17, 1999, § 5–4, andre avsnitt). Bestemmelsen i husleieloven av 16. juni 1939 § 23 om rett til å koble seg til fellesantenne, ble ikke videreført.

For overføring av kringkastingssendinger i fellesantenneanlegg er det vanligvis nødvendig med samtykke fra vedkommende kringkastingsforetak og øvrige rettighetshavere. Se Norwaco.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg