Faktoranalyse, en statistisk analysemetode, opprinnelig utviklet innen psykologien i forsøk på å finne frem til faktorer (underliggende dimensjoner) som kan forklare resultater fra tester, ferdighetsprøver, spørreskjemaer eller andre datasett. Derved håper man å komme på sporet av hvilke grunndimensjoner som ligger bak enkeltresultatene.

Faktoranalyse er særlig blitt benyttet i intelligensforskningen ; pionerene er briten Charles Spearman og amerikaneren Louis L. Thurstone , som utviklet faktoranalysen for å finne frem til intelligensens struktur og sammensetning. Faktoranalyse har også vært anvendt på andre områder innen psykologien, for eksempel i forsøk på å finne frem til et sett mer grunnleggende personlighetstrekk som kan forklare et individs reaksjoner på forskjellige personlighetstester; fremtredende representanter for denne anvendelse er Hans J. Eysenck og Raymond B. Cattell .

Faktoranalysen undersøker om et datasett kan forklares ut fra en eller flere underliggende faktorer, og i hvilken grad de enkelte ledd i datasettet kan knyttes til faktoren(e). Eksempelvis kunne faktoranalyse av data fra en test vedrørende sosiale ferdigheter vise at testen består av to faktorer, sosial kompetanse og problematferd. Faktoranalysen viser videre i hvilken grad hvert av leddene i testen henger sammen med disse to faktorene (faktorladninger).

Faktoranalyse ses i to varianter, eksplorerende og konfirmerende:

  • Eksplorerende faktoranalyse gjennomføres med data som utgangspunkt, ofte uten bestemt teori, og kan ses som en metode man kan bruke for å forenkle data.
  • Konfirmerende faktoranalyse gjennomføres med teori eller bestemte forventninger som utgangspunkt, og undersøker om en bestemt struktur i data foreligger. Den svenske statistikeren K. G. Jöreskog har gitt viktige bidrag til denne metoden.

Faktoranalyse har også blitt benyttet i annen samfunnsvitenskapelig forskning, samt ikke minst innen naturvitenskapelig forskning, blant annet miljøfag og medisin.

De faktorene som antas i faktoranalyse omtales som latente variabler eller konstrukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.