faktoranalyse

Artikkelstart

Faktoranalyse er en statistisk analysemetode som søker å finne frem til faktorer (underliggende dimensjoner) som kan beskrive resultater fra tester, ferdighetsprøver, spørreskjemaer eller andre datasett. Metoden ble opprinnelig utviklet innen psykologien.

Faktaboks

Uttale
fˈaktoranalyse

Historie

Faktoranalyse er særlig blitt benyttet i intelligensforskningen. Pionerene er briten Charles Spearman og amerikaneren Louis Leon Thurstone, som utviklet faktoranalysen for å finne frem til intelligensens struktur og sammensetning.

Faktoranalyse har også vært anvendt på andre områder innen psykologien, for eksempel i forsøk på å finne frem til et sett mer grunnleggende personlighetstrekk fra et individs svar på personlighetstester. Fremtredende representanter for denne anvendelsen er Hans Jürgen Eysenck og Raymond Bernard Cattell.

Moderne forskning

I dag er faktoranalyse mye brukt, spesielt i analysen av tester. En test består av flere testledd (spørsmål eller påstander personen skal ta stilling til), og faktoranalysen gjør det mulig å vurdere om de svar folk gir på de ulike testleddene i testen best kan forklares ut fra én, to eller flere underliggende faktorer.

Eksempelvis kunne faktoranalyse av data fra en test utviklet for å måle sosiale ferdigheter vise at testen består av to faktorer; sosial kompetanse og problematferd. Faktoranalysen vil videre vise i hvilken grad hvert av de enkelte testleddene henger sammen med disse to faktorene (dette omtales som faktorladninger).

Faktoranalyse ses i to varianter, eksplorerende og konfirmerende:

  • Eksplorerende faktoranalyse gjennomføres med data som utgangspunkt, ofte uten en bestemt teori, og kan ses som en metode man kan bruke for å forenkle data. Eksempelvis kunne en forsker undersøke svar på ulike påstander knyttet til trafikkatferd, og finne at svarene grupper seg i faktorene fart, årvåkenhet i trafikken, og teknisk fokus.
  • Konfirmerende faktoranalyse gjennomføres med teori eller bestemte forventninger som utgangspunkt, og undersøker om en forventet struktur i data foreligger. Den svenske statistikeren Karl Gustav Jöreskog (født 1935) har gitt viktige bidrag til denne metoden. I eksemplet over kunne man med denne metoden teste direkte om det er slik at svar på påstander om trafikkatferd grupperer seg i tre faktorer.

Faktoranalyse har også blitt benyttet i annen samfunnsvitenskapelig forskning, samt ikke minst innen naturvitenskapelig forskning, blant annet miljøfag og medisin.

De faktorene som antas i faktoranalyse, omtales som latente variabler eller konstrukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg