Faktoranalyse, en statistisk analysemetode, opprinnelig utviklet innen psykologien i forsøk på å finne frem til faktorer (underliggende dimensjoner) som kan forklare resultater fra tester, ferdighetsprøver, spørreskjemaer eller andre datasett. Derved håper man å komme på sporet av hvilke grunndimensjoner som ligger bak enkeltresultatene.

Faktoranalyse er særlig blitt benyttet i intelligensforskningen ; pionerene er briten Charles Spearman og amerikaneren Louis L. Thurstone , som utviklet faktoranalysen for å finne frem til intelligensens struktur og sammensetning. Faktoranalyse har også vært anvendt på andre områder innen psykologien, for eksempel i forsøk på å finne frem til et sett mer grunnleggende personlighetstrekk som kan forklare et individs reaksjoner på forskjellige personlighetstester; fremtredende representanter for denne anvendelse er Hans J. Eysenck og Raymond B. Cattell .

Faktoranalysen undersøker om et datasett kan forklares ut fra en eller flere underliggende faktorer, og i hvilken grad de enkelte ledd i datasettet kan knyttes til faktoren(e). Eksempelvis kunne faktoranalyse av data fra en test vedrørende sosiale ferdigheter vise at testen består av to faktorer, sosial kompetanse og problematferd. Faktoranalysen viser videre i hvilken grad hvert av leddene i testen henger sammen med disse to faktorene (faktorladninger).

Faktoranalyse ses i to varianter, eksplorerende og konfirmerende:

  • Eksplorerende faktoranalyse gjennomføres med data som utgangspunkt, ofte uten bestemt teori, og kan ses som en metode man kan bruke for å forenkle data.
  • Konfirmerende faktoranalyse gjennomføres med teori eller bestemte forventninger som utgangspunkt, og undersøker om en bestemt struktur i data foreligger. Den svenske statistikeren K. G. Jöreskog har gitt viktige bidrag til denne metoden.

Faktoranalyse har også blitt benyttet i annen samfunnsvitenskapelig forskning, samt ikke minst innen naturvitenskapelig forskning, blant annet miljøfag og medisin.

De faktorene som antas i faktoranalyse omtales som latente variabler eller konstrukter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.