Epoksyplast er herdeplast på basis av epoksyharpikser. Den utmerker seg ved sin styrke, formbestandighet og motstandsdyktighet mot vann, syrer, alkali, bensin, olje og en del andre væsker. Den brukes for eksempel i elektroteknikken til isolasjonsmateriale og til innstøping av elektriske komponenter, i bygningsindustrien til gulvbelegg og dekorative plater og ellers på samme måte som polyesterplast i form av fiberarmerte produkter av meget høy styrke.

Faktaboks

Uttale
epˈoksyplast

Blant annet produseres ski og skistaver i glassfiber- eller karbonfiberarmert epoksyplast. Skiene kan da ha såle av polyetylen og stavene en ytterhylse av lettmetall. Ved tilsetning av fenolharpiks fås en spesielt varmebestandig epoksyplast som på grunn av sine ablative egenskaper også egner seg til bruk i varmeskjoldetromfartøyer. Tilsetning av visse reaktive nitrilgummityper til epoksyplast gir materiale med høy slagfasthet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg