En elektrostatisk linse består av et elektrostatisk felt som virker på en stråle av ladede partikler på samme måte som en glasslinse virker på en lysstråle. 

Aksialsymmetriske linser lages som regel ved at konsentriske, sylindriske rør eller blender holdes på forskjellige elektrostatiske potensialer. En ladet partikkel som beveger seg parallelt med systemets akse, vil påvirkes av krefter som dels virker i akseretningen, dels i radiell retning. Kraftkomponenten i akseretningen forandrer partikkelens energi, mens den radielle komponenten vil trekke den inn mot eller fjerne den fra aksen og vil således enten samle eller spre en stråle.

Kraftfeltet kan være aksialsymmetrisk, og virkningen vil da svare til virkningen av en sfærisk glasslinse, eller det kan være symmetrisk om et plan og tilsvarer da en sylinderlinse.

Elektrostatiske linser nyttes ofte i forbindelse med akselerasjon av partikkelstråler. I katodelinsen eller immersjonsobjektivet strekker linsen seg helt opp til flaten som emitterer elektroner og samler mest mulig av de emitterte partiklene inn i strålen samtidig som deres hastighet økes. De anvendes i katodestrålerør, elektronmikroskop m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.