Elektrometallurgisk industri, omfatter primærproduksjon og raffinering, til dels også omsmelting og utstøping av metaller og legeringer ved hjelp av elektrisk energi. Man skjelner mellom elektrokjemiske og elektrotermiske prosesser.

Faktaboks

Uttale
elektrometallˈurgisk industri

I elektrokjemiske prosesser eller elektrolyse inngår elektrisk energi direkte i reduksjonsprosessen ved avladning av ioner fra en vandig elektrolytt eller fra en elektrolytt basert på saltsmelte.

I elektrotermiske prosesser benyttes elektrisk energi som varmekilde, mens karbon benyttes som reduksjonsmiddel. Forhøyet temperatur er en betingelse for at reduksjonsprosessen ved utvinning skal gå som forutsatt.

Begge typer elektrometallurgisk industri er betydelige eksportnæringer i Norge.

Elektrokjemisk og elektrometallurgisk industri kom til Norge tidlig på 1900-tallet. Utbygging av vannkraft var sentral for å etablere denne industrien.

I flere tiår var det store problemer og utfordringer med utslipp av til dels skadelige og giftige forurensinger til arbeidsmiljø og til nærmiljø og vann og luft. Mangelfull rensing av utslipp førte til store skader på vegetasjon, vann og dyreliv. I løpet av siste del av 1900-tallet ble det gjennomført store forbedringer, og strenge miljøkrav fra myndightene gjorde at renseprosesser ble mer effektive samtidig som ny og forbedret teknologi ble utviklet. I dag er utslipp av drivhusgasser (CO2 og PFC) den største bekymringen. En mulig reduksjon av elektrisk energiforbruk er også en utfordring. Energieffektiviteten er kun ca 50 %, og tapt energi blir omdannet til varme. I noen tilfeller gjenvinnes en andel av denne spillvarmen. Det kan antas at ca 20 % av elektrisitetsproduksjonen i Norge blir brukt til produksjon av metaller.

Norge har fortsatt en betydelig primærproduksjon av metaller og legeringer. Dette skyldes god tilgang på elektrisk energi til konkurransedyktig pris og viktig kompetanse opparbeidet gjennom lang tid til dels med forskningssamarbeid med norske universitet og forskningsinstitutter. Norske selskap har også bidratt i stor grad til utvikling av ny teknologi. Det er spesielt innenfor aluminium og silisium og silisiumlegeringer at Norge har vært og fortsatt er en viktig global aktør. Tabellen viser en oversikt over bedrifter som produserer metaller og legeringer i 2020.

Bedrift Produkt
Finnfjord Ferrosilisium
Elkem Salten Silisium
>Elkem Rana Ferrosilisium
Ferroglobe Mangan Norge Rana Ferromangan
Celsa Armeringsstål Rana Resirkulert stål
Alcoa Mosjøen Aluminium/td>
Washington Mills Orkanger Silisiumkarbid
Elkem Thamshavn Orkanger Silisium
Wacker Chemicals Norway Kyrksæterøra Silisium
Hydro Aluminium Sunndal Aluminium
Elkem Bremanger Ferrosilisium
Hydro Aluminum Høyanger Aluminium
Elkem Bjølvefossen Ferrosilisium
Tizir Titanium & Iron Tyssedal Titanslagg og jern
Boliden Odda Sink
Hydro Husnes Aluminium
Eramet Norway Sauda Ferromangan
Hydro Karmøy Aluminium
Eramet Norway Kvinesdal Silikomangan
Alcoa Lista Aluminium
Glencore Nikkelverk Kristiansand Nikkel, kobber og kobolt
Elkem Solar Kristiansand Silisium
Saint Gobain Ceramic Materials Lillesand Silisiumkarbid
Hydro Vigelands Brug Vennesla Aluminium
Eramet Norway Porsgrunn Ferromangan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg