Eksom er summen av alle eksoner i et genom. Gener består av intron og ekson. Når et gen skal leses av og bli til et protein, blir alle intron klippet bort, mens alle ekson blir tatt med videre i produksjonen av proteinet. Begrepet eksom beskriver dermed kun den delen av genomet (arvemassen) som blir til proteiner. Intron er segmenter på DNA-tråden som ligger mellom ekson og koder ikke for proteiner. Et eksom er samlingen av alle ekson fra alle gener i et genom.

Prosessen med å klippe bort alle intron kalles RNA-spleising. Produksjonen av proteiner kalles proteinsyntese.

Størrelsen på eksom

Eksomet utgjør kun en liten del av det totalet genomet. Hos mennesker utgjør eksomet kun ca. 1,5 % av genomet. Det betyr at størstedelen av genomet har andre funksjoner enn å kode for proteiner.

Eksomsekvensering

Sekvensering av eksom
Eksomsekvensering er en metode som brukes for å kartlegge alle genene i et genom som koder for proteiner. Metoden går ut på å sekvensere ("lese") alle ekson i et genom.

Eksomsekvensering er en metode for å kartlegge hele eksomet, det vil si den delen av genomet som koder for proteiner. Metoden gjøres i laboratoriet og brukes i forskning innen genomikk, og i diagnostisering av sykdommer. Mange sjeldne diagnoser skyldes mutasjoner i gener som koder for proteiner. Eksomsekvensering gjør det enklere å finne disse variantene fordi man ikke trenger å se på hele genomet på en gang, men velger ut kun den delen som blir til proteiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg