Eggfuring. Furing av amfibie-egg (frosk), skjematisk. a) 2-cellestadium. b) 4-cellestadium. c) 8-cellestadium; cellene i den vegetative kimhalvdel er større enn i den animale halvdel. d) Overgang fra 8- til 16-cellestadiet (de animale celler er allerede delt, de større, plommerike vegetative celler var så vidt begynt kløyvingen). e) Senere furingsstadium. f) Blastula i lengdesnitt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eggfuring er første trinn i fosterutviklingen.

Faktaboks

Uttale
eggfˈuring
Også kjent som
eggkløyving

Ved en rekke celledelinger blir det befruktede egget etter hvert delt opp i et større antall celler: furingsceller eller blastomerer. Ved enden av furingen danner furingscellene en hul kule, hvor vegglaget kalles blastodermen. Det væskefylte indre kalles furingshulen eller blastocølet. Når egget er modent, kan man skjelne mellom en vegetativ og en animal pol.

Forløp

Furingens forløp avhenger av den plommemassen som er til stede i egget. Dersom det ikke er mye plomme til stede, blir hele cellen fullstendig delt i blastomerer (total furing). Furingen skjer ved en vekslende dannelse av meridionale og ekvatoriale furer. Dersom plommen er jevnt fordelt, er furingscellene like store (adekval furing). Dersom plommen vesentlig er opphopet ved den vegative pol (hos de såkalte telolecitale egg), fremkommer det ved furingen store og plommerike celler ved den vegetative pol. Er eggene særlig plommerike, kan ikke furingen gjennomføres, det blir bare delinger ved den animale pol. Her vil det da oppstå en cellekappe (blastoderm kappe), mens plommemassen ved den vegetative pol forblir uforandret (diskoidal eller skiveformig furing).

Hos mange leddyr, særlig hos insekter, er plommemassen samlet i det indre av egget. På overflaten er det bare et tynt plasmalag (sentrolecitale egg). Inne i plommemassen opptrer de første kimdelingene, og kjernen blir omgitt av litt plasma. Når det på dette viset er blitt et visst antall kjerner, vandrer de inn i overflatens plasmalag. Omkring hver kjerne avgrenses et celleparti, og slik oppstår det en enlaget blastoderm (superfisiell eller overfladisk furing). Her blir det ikke noen furingshule, og svarende til den finner man den kompakte plommemassen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg