Illustrasjon av de fem eforene i Sparta
Av .

Eforer var navnet på et fem-manns embetsmannskollegium i det gamle Sparta. Noen sikker tradisjon over opprinnelsen til embetet finnes ikke, men listen over eforer begynner i 754 fvt. De ble valgt av folket for ett år om gangen og hadde kanskje opprinnelig en dømmende myndighet.

Faktaboks

Uttale
efˈorer
Etymologi
av gresk ‘oppsynsmenn’

Etter hvert, allerede fra perserkrigenes tid, fikk de utstrakt utøvende myndighet. De ble sideordnet konger, råd og folkeforsamling og fikk tilsyn med forfatningen og finansene. De hadde ledelsen av utenrikspolitikken og krigsvesenet, politimyndighet. De hadde overoppsyn med borgernes levevis og med perioiker og heloter.

Motsetningen mellom eforene og kongene er et viktig trekk i Spartas historie. Eforer kjennes også i andre greske stater.

Efor var tidligere tittelen på en person som hadde tilsyn med en latinskole. I Danmark brukes tittelen fremdeles, blant annet ved forskjellige studentkollegier.

En efors embete kalles et eforat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg