Dunkjevle. Bredt dunkjevle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dunkjevle er eneste slekt i dunkjevlefamilien, som har det latinske navnet Typhaceae. Nyere systematikk tar også med slekten piggknopp i familien.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Dette er enfrøbladete sump- og vannplanter med smale, sverdformede blad i to rader og høy. De har en ugrenet stengel med kjevleformet blomsterstand, hannblomstene øverst, hunnblomstene nederst. Blomstene er meget små, og det kan være 100 000 i et aks.

Det finnes ni arter i den nordlige tempererte sone. I Norge finnes to arter, bredt dunkjevle og smal dunkjevle, begge i vann eller vannfylte grøfter ved kysten på Østlandet og Sørlandet, og noen få steder på indre Østlandet og ytre Vestlandet.

Dunkjevleartene er meget dekorative og nyttes til avskjæring, men de må prepareres, hvis man vil unngå at kjevlene rakner etter en tid.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dunkjevle
Typha
Artsdatabanken-ID
100245
GBIF-ID
2702102

Kommentarer (4)

skrev Marita Liabø

Når ein trykker på lenka "bred dunkjevle", kjem ein til artikkelen som omhandlar "bredt dunkjevle". På bokmål får kjevle han-, ho- eller inkjekjønn, på nynorsk ho- eller inkjekjønn, greitt nok. Men planter må vel ha eitt namn på bokmål og eitt på nynorsk?

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Takk for dette. Det korrekte er bredt dunkjevle, ifølge artsdatabanken. Har retta opp nå.

svarte Sverre Olav Lundal

Artsdatabanken opererer med fem ulike variantar av namn på planten:
Bokmål
bredt dunkjevle
bred dunkjevle
brei dunkjevle
Nynorsk
breitt dunkjevle
brei dunkjevle
https://www.artsdatabanken.no/taxon/Typha%20latifolia/100247

svarte Unni Vik

Hei Sverre Olav,
Det er heilt riktig. Dei tilrår å nytte bredt dunkjevle på bokmål og breitt dunkjevle på nynorsk (markert med stjerne i namnetreet deira).

Alt godt,
Unni i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg