Digital fotografering er fotografering med digitalkamera, hvor bildet lagres som tallrekker i elektroniske kretser, vanligvis på et minnekort. Uttrykket «digital fotografering» ble hovedsakelig benyttet i overgangen fra analog fotografering og er i dag erstattet av bare «fotografering» fordi mange av prinsippene og mye av utstyret er det samme.

Virkemåte

Et fotografi med god oppløsning, f.eks. tre megapiksler, krever i prinsippet tre (ett tegn for hver farge) multiplisert med tre millioner, er lik 10 millioner tegn for å lagres. Hver av fargene rødt, grønt og blått har da vel 250 nyanser. Formatet kalles RAW (råfil), og krever mye plass og mye tid for overføring og behandling. Man har derfor utviklet beregningsmetoder for å spare plass og for å øke overføringshastigheten. Råfiler kan konverteres på datamaskin ved etterbehandling i et bilderedigeringsprogram.

Det vanligste formatet for lagring av bilder kalles jpg (av Joint Photographers Group), hvor komprimering kan varieres, men hvor kvaliteten forringes ved økt komprimering.

Andre varianter som ikke endrer kvalitet, men heller ikke reduserer billedstørrelsen særlig, er TIFF og PNG.

Litteratur

  • Doug Harman: Digital fotografering. Norsk oversettelse Schibsted forlag 2013.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg