Digital fotografering er fotografering med digitalkamera, hvor bildet lagres som tallrekker i elektroniske kretser, vanligvis på et minnekort. Uttrykket «digital fotografering» ble hovedsakelig benyttet i overgangen fra analog fotografering og er i dag erstattet av bare «fotografering» fordi mange av prinsippene og mye av utstyret er det samme.

Et fotografi med god oppløsning, f.eks. tre megapiksler, krever i prinsippet tre (ett tegn for hver farge) multiplisert med tre millioner, er lik 10 millioner tegn for å lagres. Hver av fargene rødt, grønt og blått har da vel 250 nyanser. Formatet kalles RAW (råfil), og krever mye plass og mye tid for overføring og behandling. Man har derfor utviklet beregningsmetoder for å spare plass og for å øke overføringshastigheten. Råfiler kan konverteres på datamaskin ved etterbehandling i et bilderedigeringsprogram.

Det vanligste formatet for lagring av bilder kalles jpg (av Joint Photographers Group), hvor komprimering kan varieres, men hvor kvaliteten forringes ved økt komprimering.

Andre varianter som ikke endrer kvalitet, men heller ikke reduserer billedstørrelsen særlig, er TIFF og PNG.

  • Doug Harman: Digital fotografering. Norsk oversettelse Schibsted forlag 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.