diapason (orgelstemme)

Artikkelstart

Diapason, stemme i orgel, vanligvis engelsk eller amerikansk.

Faktaboks

Uttale
diapasˈon
Etymologi
av gresk ‘gjennom alle’

Diapason tilhører gruppen labialstemmer, der tonen frambringes ved at luftstrømmen settes i svingninger når den passerer pipens labium (leppene). Prinsippet er det samme som i en blokkfløyte.

Diapason forekommer både som Open Diapason og Stopped Diapason. Open Diapason er det engelske navnet på en hovedstemme i orgelet. Stemmen blir vanligvis framstilt i metall, men tre brukes også. Den bygges både som manual- og pedalstemme. Pipene er åpne, og konstrueres med et forhold mellom lengde- og viddemål (mensur) som gir optimal overtonerikdom og klanglig fylde. Open Diapason forekommer vanligvis i 16 og 8 fots leie, og er ofte plassert i orgelets fasade. I konstruksjon, klang og funksjon tilsvarer Open Diapason orgelstemmen principal.

Stopped Diapason tilsvarer orgelstemmen Gedackt eller Bordun. Stemmen bygges normalt i tre, men metall er også vanlig materiale. Pipene er dekket i øvre del, og klinger derfor en oktav lavere enn åpne piper med tilsvarende lengde og konstruksjon. Stopped Diapason bygges vanligvis som manualstemme i 8 fots leie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg