Diapason, stemme i orgel, vanligvis engelsk eller amerikansk.

Faktaboks

Uttale
diapasˈon
Etymologi
av gresk ‘gjennom alle’

Diapason tilhører gruppen labialstemmer, der tonen frambringes ved at luftstrømmen settes i svingninger når den passerer pipens labium (leppene). Prinsippet er det samme som i en blokkfløyte.

Diapason forekommer både som Open Diapason og Stopped Diapason. Open Diapason er det engelske navnet på en hovedstemme i orgelet. Stemmen blir vanligvis framstilt i metall, men tre brukes også. Den bygges både som manual- og pedalstemme. Pipene er åpne, og konstrueres med et forhold mellom lengde- og viddemål (mensur) som gir optimal overtonerikdom og klanglig fylde. Open Diapason forekommer vanligvis i 16 og 8 fots leie, og er ofte plassert i orgelets fasade. I konstruksjon, klang og funksjon tilsvarer Open Diapason orgelstemmen principal.

Stopped Diapason tilsvarer orgelstemmen Gedackt eller Bordun. Stemmen bygges normalt i tre, men metall er også vanlig materiale. Pipene er dekket i øvre del, og klinger derfor en oktav lavere enn åpne piper med tilsvarende lengde og konstruksjon. Stopped Diapason bygges vanligvis som manualstemme i 8 fots leie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg