Diapason, stemme i orgel, vanligvis engelsk eller amerikansk.

Diapason tilhører gruppen labialstemmer, der tonen frambringes ved at luftstrømmen settes i svingninger når den passerer pipens labium (leppene). Prinsippet er det samme som i en blokkfløyte.

Diapason forekommer både som Open Diapason og Stopped Diapason. Open Diapason er det engelske navnet på en hovedstemme i orgelet. Stemmen blir vanligvis framstilt i metall, men tre brukes også. Den bygges både som manual- og pedalstemme. Pipene er åpne, og konstrueres med et forhold mellom lengde- og viddemål (mensur) som gir optimal overtonerikdom og klanglig fylde. Open Diapason forekommer vanligvis i 16 og 8 fots leie, og er ofte plassert i orgelets fasade. I konstruksjon, klang og funksjon tilsvarer Open Diapason orgelstemmen Principal.

Stopped Diapason tilsvarer orgelstemmen Gedackt eller Bordun. Stemmen bygges normalt i tre, men metall er også vanlig materiale. Pipene er dekket i øvre del, og klinger derfor en oktav lavere enn åpne piper med tilsvarende lengde og konstruksjon. Stopped Diapason bygges vanligvis som manualstemme i 8 fots leie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.