Deliberativ retorikk er en av de tre retoriske talesjangrene. Sjanger betegner i denne sammenhengen både formen på og det konvensjonelle innholdet i det språklige uttrykket. Man kan identifisere en tekst som for eksempel «søknad» eller «folkeeventyr» både på grunn av hva de handler om og måten de er skrevet på.

For retorikken er det avgjørende at innhold og form delvis bestemmes av sosiale formål og sosiale konvensjoner. En retorisk tekst eller tale er et kommunikativt verktøy som skal utføre én eller flere oppgaver innenfor en kontekstuell ramme.

Deliberativ retorikk er særlig knyttet til den politiske sfære, og handler om fremtidige hendelser – hvorvidt en beslutning er klok eller uklok. Det viktigste publikummet er de som kan fatte beslutningen. Det kan for eksempel dreie seg om velgerne, når man står foran et nasjonalt eller lokalt valg, eller en folkeavstemning. Det kan også være de folkevalgte, når det skal stemmes over et lovforslag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg