damascenerstål

Damascenerstål, mønstret stål, som opprinnelig ble fremstilt i India, men ble først kjent for europeerne i Damaskus på 1200- og 1300-tallet. Karakteristisk for damascenerstål er et året mønster med avvekslende blanke og matte partier.

Faktaboks

uttale:
damasˈenerstål
etymologi:

første ledd av latin 'fra Damaskus'

også kjent som:

damaskert stål, Damaskusstål

Damascenerstål ble fremstilt ved gjentatt utsmiing og dobling av et emne sammensatt av stål og sveisjern, med etsing av overflaten som siste trinn i prosessen («damascering»). Under etsingen beholder jernet sin blanke overflate, mens stålet blir matt.

I tillegg til sitt spesielle utseende var damascenerstål kjent for sin fremragende styrke og smidighet, og fant utbredt anvendelse til sverdklinger («damascenerklinger»).

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er uttalen /da.mas'ke:.ner/ eller /da.ma(s)'se:.ner/? Det bør settes inn guillemeter («») i stedet for krøllesitattegn (‘’) i ordforklaringa.

svarte Anne Eilertsen

Takk for spørsmål og påpekning! Vi har rettet opp både sitattegnene og uttaleangivelsen. Det skal være s-lyd og ikke sk-lyd. (Det er ikke så veldig oppklarende å ha med en c i uttalefeltet!) Vennlig hilsen Anne i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg