Damascenerstål, mønstret stål, som opprinnelig ble fremstilt i India, men ble først kjent for europeerne i Damaskus på 1200- og 1300-tallet. Karakteristisk for damascenerstål er et året mønster med avvekslende blanke og matte partier.

Damascenerstål ble fremstilt ved gjentatt utsmiing og dobling av et emne sammensatt av stål og sveisjern, med etsing av overflaten som siste trinn i prosessen («damascering»). Under etsingen beholder jernet sin blanke overflate, mens stålet blir matt.

I tillegg til sitt spesielle utseende var damascenerstål kjent for sin fremragende styrke og smidighet, og fant utbredt anvendelse til sverdklinger («damascenerklinger»).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. mai 2018 skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er uttalen /da.mas'ke:.ner/ eller /da.ma(s)'se:.ner/? Det bør settes inn guillemeter («») i stedet for krøllesitattegn (‘’) i ordforklaringa.

20. juni 2018 svarte Anne Eilertsen

Takk for spørsmål og påpekning! Vi har rettet opp både sitattegnene og uttaleangivelsen. Det skal være s-lyd og ikke sk-lyd. (Det er ikke så veldig oppklarende å ha med en c i uttalefeltet!) Vennlig hilsen Anne i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.