damascenerstål

Artikkelstart

Damascenerstål, mønstret stål, som opprinnelig ble fremstilt i India, men ble først kjent for europeerne i Damaskus på 1200- og 1300-tallet. Karakteristisk for damascenerstål er et året mønster med avvekslende blanke og matte partier.

Faktaboks

Uttale
damasˈenerstål
Etymologi

første ledd av latin 'fra Damaskus'

Også kjent som

damaskert stål, Damaskusstål

Damascenerstål ble fremstilt ved gjentatt utsmiing og dobling av et emne sammensatt av stål og sveisjern, med etsing av overflaten som siste trinn i prosessen («damascering»). Under etsingen beholder jernet sin blanke overflate, mens stålet blir matt.

I tillegg til sitt spesielle utseende var damascenerstål kjent for sin fremragende styrke og smidighet, og fant utbredt anvendelse til sverdklinger («damascenerklinger»).

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Er uttalen /da.mas'ke:.ner/ eller /da.ma(s)'se:.ner/? Det bør settes inn guillemeter («») i stedet for krøllesitattegn (‘’) i ordforklaringa.

svarte Anne Eilertsen

Takk for spørsmål og påpekning! Vi har rettet opp både sitattegnene og uttaleangivelsen. Det skal være s-lyd og ikke sk-lyd. (Det er ikke så veldig oppklarende å ha med en c i uttalefeltet!) Vennlig hilsen Anne i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg