Chopine er en eldre fransk volumenhet for flytende varer. Ordet blir også brukt som betegnelse på et glass øl.

Enheten har vært i bruk siden det 12. århundre og er beslektet med den tyske volumenheten Schoppen. En chopine var delt i to demiard.

  • 1 chopine = 1/2 pinte = 2 demiard = 4 posson ≈ 0,4761 liter

Som glass øl var volumet definert som 24 pouce cube (kubikkenhet som er avledet av den franske lengdeenheten pouce) som tilsvarte omtrent halvparten av en pinte de Paris.

I dag brukes chopine som en betegnelse på en halv liter.

I den fransktalende delen av Canada blir en chopine brukt som navn på en pint (imp. pt.) som tilsvarer 0,56826 liter.

Chopine gikk under navnet chopin i Skottland. Enheten var i bruk fra 1600-tallet til midten av 1800-tallet. En chopin ble fastsatt til 8 wee gill (3/4 imp. gill)

  • 1 chopin = 0,848 liter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.