chopine

Chopine er en eldre fransk volumenhet for flytende varer. Ordet blir også brukt som betegnelse på et glass øl.

Faktaboks

Uttale
ʃåpˈin
Etymologi

Enheten har vært i bruk siden det 12. århundre og er beslektet med den tyske volumenheten Schoppen. En chopine var delt i to demiard.

  • 1 chopine = 1/2 pinte = 2 demiard = 4 posson ≈ 0,4761 liter

Som glass øl var volumet definert som 24 pouce cube (kubikkenhet som er avledet av den franske lengdeenheten pouce) som tilsvarte omtrent halvparten av en pinte de Paris.

I dag brukes chopine som en betegnelse på en halv liter.

I den fransktalende delen av Canada blir en chopine brukt som navn på en pint (imp. pt.) som tilsvarer 0,56826 liter.

Chopine gikk under navnet chopin i Skottland. Enheten var i bruk fra 1600-tallet til midten av 1800-tallet. En chopin ble fastsatt til 8 wee gill (3/4 imp. gill)

  • 1 chopin = 0,848 liter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg