Filodeig
Deigen kjevles gjentatte ganger ut svært tynt og brettes sammen igjen med smør mellom.
Av .

Butterdeig er eit fullstendig mekanisk heva bakverk som ikkje inneheld gjær, og som er eit døme på rulla deiger. Butterdeig består av sikta kveitemjøl, salt, vatn og feitt. Butterdeig vert normalt bretta i 4*4. Butterdeig kan mellom anna nyttast til napoleonskake og fylte paier.

Faktaboks

Etymologi

av tysk ‘smørdeig’

Også kjend som

wienerdeig, smørdeig, laminert deig, rullet deig

Wienerdeig er deigen som vert nytta til ulike variantar av wienerbrød, wienerstenger og så bortetter. Wienerdeig vert tradisjonelt bretta i 3*3 og vil totalt ha 27 lag med feitt.

Skal ein produsere croissantar eller pain áu chocolate rullar ein deigen i 4*2 og får totalt 12 lag med feitt

Lamineringa av feitt gjer at deigen blir flakete og sprø når den er ferdig steikt.

Wienerbrød
Wienerbrød er laget av butterdeig med fyll.
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg