En bruksenhet er et avgrenset areal av en eiendom som er seksjonert etter reglene i eierseksjonsloven, som en seksjonseier har enerett til å bruke.

Seksjonseieren kan bruke bruksenheten til bolig (herunder fritidsbolig) eller til annet formål (typisk et forretningslokale). Det følger imidlertid av eierseksjonsloven § 25 tredje ledd, jf. § 7 første ledd bokstav g, at bruksenheten bare kan brukes til det formålet som den er seksjonert brukt til, det vil si enten til bolig eller til annet formål.

En bruksenhet består alltid av en hoveddel. Bruksenhetens hoveddel er en sammenhengende og klart avgrenset del av en bygning, med egen inngang, se eierseksjonsloven § 4 bokstav c. I tillegg til hoveddelen kan bruksenheten også ha tilleggsdeler. Dette er deler av bygningen som en seksjonseier har enerett til å bruke, men som ikke er en del av hoveddelen. Vanligst er det at boder, garasjer, parkeringsplasser og andre utearealer er tilleggsdeler, men også beboelsesrom, for eksempel et ekstra soverom eller en hybelleilighet i en annen del av bygget, kan være tilleggsdeler til en seksjon.

Bruksenheten må ha innvendige arealer og kan også ha utvendige arealer.

Bruksenhet er legaldefinert i eierseksjonsloven § 4 bokstav b, mens bruksenhetens hoveddel og tilleggsdel henholdvis er legaldefinert i § 4 bokstav c og d.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.