En bruksenhet er et avgrenset areal av en eiendom som er seksjonert etter reglene i eierseksjonsloven, som en seksjonseier har enerett til å bruke.

Seksjonseieren kan bruke bruksenheten til bolig (herunder fritidsbolig) eller til annet formål (typisk et forretningslokale). Det følger imidlertid av eierseksjonsloven § 25 tredje ledd, jf. § 7 første ledd bokstav g, at bruksenheten bare kan brukes til det formålet som den er seksjonert brukt til, det vil si enten til bolig eller til annet formål.

En bruksenhet må ha innvendige arealer og kan også ha utvendige arealer, for eksempel hageflekken som ligger utenfor seksjonen i et rekkehus.

Bruksenhet er legaldefinert i eierseksjonsloven § 4 bokstav b.

Hoveddel

En bruksenhet består alltid av en hoveddel. Bruksenhetens hoveddel er en sammenhengende og klart avgrenset del av en bygning, med egen inngang, se eierseksjonsloven § 4 bokstav c.

At hoveddelen må være «klart avgrenset» betyr at det må være enkelt å konstatere hvor grensene mellom bruksenheten og andre bruksenheter og/eller fellesareal går.

At hoveddelen skal være en «sammenhengende» del av en bygning på eiendommen, innebærer at alle deler av hoveddelen skal kunne nås uten at det er nødvendig å passere fellesareal. Hvis hoveddelen går over flere etasjer, må den med andre ord ha en innvendig trapp. Kravet innebærer også at hoveddelen ikke kan bestå av forskjellige rom i ulike bygninger.

Når det heter at hoveddelen skal ha «egen inngang», innebærer det at det skal være mulig å nå bruksenheten uten å passere andre bruksenheter. Det betyr også at hoveddelen må ha minst én inngang, som enten kan være fra fellesareal eller fra en naboeiendom, for eksempel når naboeiendommen er offentlig vei eller plass.

Tilleggsdel

I tillegg til hoveddelen kan bruksenheten også ha tilleggsdeler. Dette er deler av bygningen som en seksjonseier har enerett til å bruke, men som ikke er en del av hoveddelen, jf. eierseksjonsloven § 4 bokstav d.

Vanligst er det at boder, garasjer, parkeringsplasser og andre utearealer er tilleggsdeler, men også beboelsesrom, for eksempel et ekstra soverom eller en hybelleilighet i en annen del av bygget, kan være tilleggsdeler til en seksjon.

Det er ikke noe i veien for at en tilleggsdel innredes slik at den fyller standardkravene som egen seksjon, dette følger av en høyesterettsdom fra 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg