En brødrull er et redskap som blir brukt til å jevne ut leiver, særlig i forbindelse med flatbrødbakst.
Faktaboks
- Også kjent som
-
baksterull eller brødtrinse
En brødrull er et redskap som blir brukt til å jevne ut leiver, særlig i forbindelse med flatbrødbakst.
baksterull eller brødtrinse
Brødrullen består av en liten, riflet valse som er festet i en ramme med håndtak. Valsen er i de fleste tilfeller laget av tre med riller på langs og tvers. Noen ruller er laget av bein med utstående knaster. Det ble også brukt ruller med pigger som skulle forhindre at det ble blemmer i leiven under stekingen.
Til flatbrødbaking ble det brukt riflede kjevler. Under kjevlingen ble leiven tynnest på midten. For å få en jevn tykkelse, ga man ytterkantene en omgang med brødrullen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.