brødrull

En typisk brødrull som i sin helhet er laget av tre

En brødrull er et redskap som blir brukt til å jevne ut leiver, særlig i forbindelse med flatbrødbakst.

Faktaboks

Også kjent som

baksterull eller brødtrinse

Form

Brødrullen består av en liten, riflet valse som er festet i en ramme med håndtak. Valsen er i de fleste tilfeller laget av tre med riller på langs og tvers. Noen ruller er laget av bein med utstående knaster. Det ble også brukt ruller med pigger som skulle forhindre at det ble blemmer i leiven under stekingen.

Bruk

Denne brødrullen kommer fra Sør-Trøndelag. Valsen, som er av bein, er festet til skaftet med jernstenger

Til flatbrødbaking ble det brukt riflede kjevler. Under kjevlingen ble leiven tynnest på midten. For å få en jevn tykkelse, ga man ytterkantene en omgang med brødrullen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Matstell i eldre tid. Steinkjer 1992.
  • Kristofer Visted og Hilmar Stigum: Vår gamle bondekultur II: 29. Oslo 1975.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg