Illustrasjon, seilbom
1) Bom. 2) Mast. 3) Svanehals. 4) Seil. 5) Bomløft. 6) Underlikstrekker. 7) Bomskjøte. 8) Bomvang. 9) Svanehalstalje.
Bomløft
På seilbåten går bomløftet fra nokken tilnærmet parallellt med akterstagene opp til mastetoppen. På sjarken ser en løftebommen med bomløft til en blokk i mastens midtparti.

Bomløft er tauverk eller vaier som går fra bommen på en seilbåt og opp til masten. Bomløftet kan heve eller senke bommen.

Faktaboks

Også kjent som

topprep, topplente, bomdirk

På de typisk bermudariggede seilbåtene i fritidsflåten, går bomløftet fra nokken, det vil si enden av bommen, og opp til mastetoppen. Fra mastetoppen føres bomløftet via en blokk nedover mot mastefoten. Ved mastefoten kan bomløftet enten gjøres fast, eller føres videre til avlastere eller naglebenker. Ofte står det avlastere ved styreposisjonen, slik at den som seiler kan trimme riggen fra cockpit.

Større og typisk tradisjonelle seilskuter kan ha to tau som løper fra hver sin side av nokken og opp i masten. Historisk har dette hatt navnet bomdirk. Den dirken som er på le side under seil, slakkes av slik at tauverket ikke ligger inntil seilet.

Bomløftet behøver ikke gå fra nokk til mastetopp, og kan gå fra bommens midtparti til et punkt langs masten. Det føres videre etter samme prinsipp. Gaffelrigger, latinerrigger og luggerrigger vil ha ulike varianter av bomløft. Taljer med flere blokker benyttes i bomløftet dersom de er av større dimensjoner.

Bomløftet er gjerne knyttet til seiling, men kan i tillegg gjelde løftebommer, for eksempel en derrik.

Bomløft må ikke forveksles med topplenteskværriggede fartøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg