Bjørkerust er en sykdom på bjørk forårsaket av rustsoppen Melampsoridium betulinum. Den angriper bladene, som utover sommeren blir gule, tidligere enn ved vanlig høstfarging. Spredt utover undersiden av bladene finnes små, gule uredosporehoper med store mengder uredosporer, som igjen kan smitte på nye bjørkeblad.

Bjørkerustsoppen er egentlig vertsvekslende mellom lerk og bjørk. Aecidiesporehopene dannes på lerkenåler, men finnes sjelden. Uredosporehopene på bjørk er vanlig å finne over hele landet, utover høsten kommer det også frem mørkfargede teleutosporehoper på bjørkebladene. Soppen overvintrer i knoppene på bjørk, og smitter derfra de nye bladene på forsommeren. Soppen gjør vanligvis liten skade, men ved en fuktig forsommer og varmt vær med høy luftfuktighet utover ettersommeren kan det bli betydelige angrep, ofte i høyereliggende skog. Kraftige angrep fører til for tidlig bladfall, noe som kan redusere treets tilvekst. Det er tydelig forskjell mellom de enkelte trærs mottakelighet for sykdommen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg