Automatiker, yrkesutøver som arbeider i prosessindustri, mekanisk industri og i bedrifter som installerer, bygger, reparerer og vedlikeholder automatiserte systemer og maskiner.

Automatikerens arbeidsoppgaver består i å vedlikeholde, feilsøke, reparere, skifte ut, installere, kontrollere og justere elektroniske, elektriske, pneumatiske og hydrauliske måle-, styre- og reguleringssystemer. Automatikeren må samarbeide med andre faggrupper som har ansvar for drift og vedlikehold av prosess- og produksjonsanlegg.

Utdanningen skjer normalt ved tre år i videregående skole og halvannet år i lære i bedrift. Skoledelen består av grunnkurs i elektrofag, et videregående kurs i automatisering, og deretter ett år med automatikk. Læretiden avsluttes med en fagprøve. Med allsidig praksis i fem og et halvt år pluss 25 prosent og godkjent teoriprøve/eksamen er det mulig å gå opp til fagprøve som praksiskandidat. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det 448 personer som besto fagprøven som automatiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.