asymmetrisk syntese

Figuren viser to stereoisomerer (enantiomerer) av melkesyre. De har mange egenskaper felles, men reagerer forskjellig med andre stereoisomerer. Nesten alle molekyler som har betydning i biologi er stereoisomere.

Melkesyreisomerer
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Asymmetrisk syntese er fremstilling av kjemiske forbindelser slik at man får dannet så mye som mulig av den ene enantiomeren (speilbildeformen) av molekylet som mulig uten å danne den andre.

Enantiomere molekyler har ulike biologiske og kjemiske egenskaper. Derfor er det viktig at legemidler foreligger i kun den ene ønskede enantiomere formen. Man utvikler derfor metoder for asymmetrisk syntese, særlig katalytiske prosesser. Katalytiske prosesser vil si at man benytter et hjelpestoff, en katalysator, som påskynder reaksjonen, men som ikke forbrukes. Katalysatoren, som selv er kiral, vil virke som en støpeform som sørger for at utgangsstoffet omdannes til produktet med ønsket kiralitet.

Nobelprisen i kjemi for 2001 ble tildelt William S. Knowles, Ryoji Noyori og K. Barry Sharpless for deres innsats for å finne nye metoder til dette formålet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg