anomal monisme

Artikkelstart

Anomal monisme er en posisjon som hevder at selv om alle hendelser er fysiske hendelser, så kan ikke mentale egenskaper identifiseres med fysiske egenskaper.

Den mest kjente forsvareren av denne posisjonen er Donald Davidson. For å kunne forklare mental kausalitet (det at mentale hendelser kan forårsake andre hendelser, mentale eller fysiske) aksepterer Davidson at mentale hendelser er identiske med fysiske hendelser og at det mentale er avhengig av det fysiske. Likevel hevder han at det ikke finnes noen strenge lover om hvordan mentale og fysiske hendelser er forbundet med hverandre. Når vi tillegger mentale tilstander til en person er det holistisk i den forstand at vi alltid trenger å tillegge en hel rekke mentale tilstander til en person dersom vi skal kunne forklare personens atferd. Tilleggelsen av mentale tilstander er også bestemt av betraktninger om normativitet og rasjonalitet.

Vi kan for eksempel tenke oss at vi antar at Ole tror at Kari er høyere enn Per, og han tror at Per er høyere enn Lars. Ettersom vi også antar at Ole er rasjonell, så vil vi ikke kunne tillegge ham trosoppfatningen «Lars er høyere enn Kari». Med utgangspunkt i vår antagelse om at Ole er rasjonell kan vi derimot si at han tror at «Kari er høyere enn Lars».

Selv om en hendelse kan ha både en fysisk og en mental beskrivelse, så kan ikke den mentale beskrivelsen reduseres til en fysisk beskrivelse. Dette er, ifølge Davidson, fordi beskrivelser av denne typen er radikalt forskjellige, og mental begreper kan ikke inngå i formuleringer om lovmessigheter. En begrepslig reduksjon av mentale hendelser til fysiske hendelser er altså umulig, kun en ontologisk reduksjon er mulig. Kritikere av Davidsons posisjon hevder at den leder til epiphenomenalisme, og at den derfor ikke er særlig attraktiv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Davidson, D. 1963, “Actions, Reasons and Causes”, in Davidson 1980.
  • Gundersen, Ståle (2008). Bevissthet og fysisk virkelighet. Unipub forlag.
  • Yalowitz, S. 2012, "Anomalous Monism" in Stanford encyclopedia of philosophy. online publication.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg