anmeldelse (jus)

Artikkelstart

Anmelde brukes om visse meddelelser til offentlige myndigheter, således anmelde en forbrytelse til politiet, anmelde et firma til handelsregistret, anmelde en fordring til skifteretten, anmelde flytting osv. Til anmeldelse er til dels knyttet viktige rettsvirkninger; således avbrytes foreldelse og preklusjon ved en fordringsanmeldelse til skifteretten (dødsboet).

Falsk anmeldelse til politiet er straffbart etter straffeloven §§222-225 og straffes med inntil 10 års fengsel hvis en navngitt person uriktig anklages (falsk anklage), men inntil ett års fengsel dersom det anmeldes et lovbrudd som ikke har funnet sted, og uten at noen bestemt person navngis i anmeldelsen.

Etter straffeprosessloven § 224 skal det normalt foreligge en anmeldelse før politiet kan igangsette etterforskning. Slik anmeldelse kan imidlertid inngis av politiet selv dersom de finner grunnlag for mistanke om at en straffbar handling er begått.

Dersom det ikke foreligger rimelig grunn til å tro at anmeldelsen kan føre frem, kan påtalemyndigheten henlegge den uten etterforskning. At det er iverksatt etterforskning sier intet om styrken av mistanken mot den som er anmeldt. Formålet med etterforskningen er å finne både det som taler for og mot at den anmeldte er skyldig.

Hvis påtalemyndigheten vurdere en anmeldelse slik at det er sannsynlighetsovervekt for at den anmeldte er skyldig, kan de ta ut siktelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg