Anise myrtle er en plante i myrtefamilien. Det er et stort tre som opprinnelig bare vokste i noen dalsider i New South Wales i Australia. Etter at bladene ble tatt i bruk som krydder på 1990-tallet har det blitt etablert plantasjer.

Faktaboks

Også kjent som

Anetholea anisata, Backhousia anisata

Vitenskapelig navn
Syzygium anisatum

Beskrivelse

Stort, eviggrønt tre, opptil 40 meter høyt. Bladene er lansettformede med blank overside, 5–12 cm lange og med tydelig lakrislukt. Blomstene er små, hvite og vokser i klaser. Fruktene er ca. 5 mm i diameter.

Anise myrtle er hjemmehørende i subtropisk regnskog i det sørlige Australia.

Bruk

Anise myrtle brukes i risretter, til sjømat og kylling- og svinekjøtt. I tillegg brukes bladene i desserter, kaker, kjeks og til urtete. I Australia er krydderet spesielt populært til kengurukjøtt.

Anise myrtle kan erstattes med anis eller stjerneanis, men gir en noe annerledes smak.

Av planten utvinnes aromatisk olje som brukes i blant annet parfyme- industrien.

Historie

Dette er opprinnelig et sjeldent tre som bare vokste i enkelte dalstrøk i New South Wales i Australia, men nå dyrkes trærne på plantasjer for å møte etterspørselen etter bladene. Først på 1990-tallet ble bladene tatt i bruk som krydder, og de regnes nå blant Australias såkalte «bush foods», som omfatter lokale, viltvoksende, spiselige planter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

anise myrtle
Syzygium anisatum
GBIF-ID
3184661

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg