Granateplefrø
Friske frø av granateple med frøkappe.
Granateplefrø
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Anardana er et krydder laget av frøene til granateple. De tørkede frøene brukes både hele og oppmalt, særlig i middagsretter.

Framstilling

Frø fra både dyrkede og viltvoksende granatepler brukes til framstilling av krydder. Granatepler fra viltvoksende trær fra Himalaya-området skal være av spesielt høy kvalitet.

Frøene frigjøres fra den rubinrøde frøkappen som omgir dem før de tørkes i om lag to uker. Krydderet brukes både i form av hele tørkede frø og oppmalt til pulver. Begge former av krydderet finnes i handelen.

Anvendelse

I Europa er granateple bedre kjent som frukt, men i det sentralasiatiske og indiske kjøkken har frukten utstrakt bruk som krydder. Frøene brukes til å smaksette curry-, linse- og kikertretter, fjærfe, chutneyer og marinader. Anardana smaker også godt i salater og til desserter som pannekaker og is.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg