Alkoholfrie drikker betegner drikkevarer som i utseende, smak og karakter nærmer seg vin og øl, men som ikke inneholder alkohol eller bare små mengder under en fastsatt grense. De fleste alkoholholdige drikker har gjennomgått en alkoholgjæring, men er senere blitt avalkoholisert ved fordamping eller gjennom spesiell filtrering.

Ifølge alkoholloven skal alkoholfri drikk inneholde mindre enn 0,7 volumprosent alkohol. Drikk som inneholder fra og med 0,7 til og med 2,5 volumprosent alkohol, defineres som alkoholsvak drikk, og aldersgrensen for kjøp og salg er 18 år. 

Alkoholholdig drikk med mindre enn 0,7 volumprosent alkohol er ikke belagt med alkoholavgift, men avgiftsbelegges etter reglene for alkoholfrie drikkevarer. Er ikke drikken tilsatt sukker eller annet søtstoff, blir den ikke belagt med avgift.

Drikkevarer som dermed ikke blir avgiftsbelagt er for eksempel mineralvann, melk og fruktjuice som naturlig inneholder sukker, mens brus er avgiftspliktig da den inneholder sukker eller kunstig søtstoff. Alkoholfritt øl får ingen avgift, da øl vanligvis ikke blir tilsatt sukker under bryggingen.

Drikke med alkoholinnhold fra og med 0,7 til og med 2,5 volumprosent alkohol er belagt med alkoholavgift.

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.