alkoholfrie drikker

Artikkelstart

Alkoholfrie drikker betegner drikkevarer som i utseende, smak og karakter nærmer seg vin og øl, men som ikke inneholder alkohol eller bare små mengder under en fastsatt grense. De fleste alkoholfrie drikker har gjennomgått en alkoholgjæring, men er senere blitt avalkoholisert ved fordamping eller gjennom spesiell filtrering.

Ifølge alkoholloven skal alkoholfri drikk inneholde mindre enn 0,7 volumprosent alkohol. Drikk som inneholder fra og med 0,7 til og med 2,5 volumprosent alkohol, defineres som alkoholsvak drikk, og aldersgrensen for kjøp og salg er 18 år.

Alkoholholdig drikk med mindre enn 0,7 volumprosent alkohol er ikke belagt med alkoholavgift, men avgiftsbelegges etter reglene for alkoholfrie drikkevarer. Er ikke drikken tilsatt sukker eller annet søtstoff, blir den ikke belagt med avgift.

Drikkevarer som dermed ikke blir avgiftsbelagt er for eksempel mineralvann, melk og fruktjuice som naturlig inneholder sukker, mens brus er avgiftspliktig da den inneholder sukker eller kunstig søtstoff. Alkoholfritt øl får ingen avgift, da øl vanligvis ikke blir tilsatt sukker under bryggingen.

Drikke med alkoholinnhold fra og med 0,7 til og med 2,5 volumprosent alkohol er belagt med alkoholavgift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg