aksesstid - IT

Tiden det tar fra en prosessor starter overføring av data til/fra en annen enhet til de første dataene er overført.

Faktaboks

Uttale
aksˈesstid

Innenfor informatikkfeltet har begrepet tradisjonelt vært knyttet til overføring mellom et lagringsmedium og prosessoren internt i en datamaskin. I dag er det også aktuelt i forbindelse med dataoverføring over lengre avstander.

Lang aksesstid er først og fremst en utfordring i situasjoner hvor man må utføre mange små overføringsoperasjoner, spesielt når man må vente til én overføring er gjennomført før man kan sette i gang med en annen. Noen vanlige eksempler på slike situasjoner er:

  • Når man skal vise frem et bilde. Bildefiler er som regel delt opp i mindre blokker som må hentes inn én etter én. Hvis disse er lagret på på et sekvensielt lagringsmedium, for eksempel en harddisk, kan dette ta lang tid, spesielt hvis de er lagret forskjellige steder på disken.
  • Når man skal vise frem en hjemmeside. Da må man først hente inn data som definerer og/eller genererer strukturen på siden og deretter selve innholdet.
  • Telefoni. Her er det viktig at det ikke tar for lang tid fra noe blir sagt til samtalepartneren hører det. Hvis ikke, blir det fort til at man snakker i munnen på hverandre.

Det er mange forhold som påvirker aksesstiden. De to viktigste er transporttid og søketid:

Transporttid

Tiden det tar å transportere data fra den ene enden av en transmisjonskanal til den andre. Dette avhenger blant annet av kanalens fysiske egenskaper, avstanden mellom sender og mottaker og eventuelle forsinkende mellomledd.

Transporttid er først og fremst relevant ved overføring av data over store avstander, men lang transporttid kan også utgjøre en flaskehals internt i en datamaskin.

Noen typer transmisjonskanaler er utsatt for feiloverføring og tap av data underveis. Dette kan forårsake store forsinkelser fordi dataene må overføres på nytt.

Søketid

Tiden det tar å gjøre et lagringsmedium klart for lesing og skriving. I en harddisk må man for eksempel vente til lesehodet befinner seg over det rette stedet før man kan lese og/eller skrive data.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg