Akromegali, sykdom som skyldes produksjon av for mye veksthormon i hypofysens forlapp.

Akromegali ytrer seg ved tretthet, slapphet, hodepine, leddsmerter og stivhet i muskulaturen, men det mest fremtredende er vekst av visse deler av skjelettet. Ansiktstrekkene blir grovere, nesen bredere, haken og underkjeven mer fremtredende, hendene og føttene bredere. Også innvollsorganene og kjønnsorganene vokser, huden blir grov, stemmen ofte hes pga. vekst av stemmebåndene. I utpregede tilfeller blir utseendet ofte grotesk pga. de svære forandringene. Akromegali utvikler seg over en årrekke, og diagnosen er derfor vanskelig å stille i tidlig stadium av sykdommen. Det første pasienten merker er som regel at gifteringen blir for trang og at sko- og hanskenummer øker.

Den økte produksjonen av veksthormon i hypofysen skyldes en svulstdannelse. Svulsten kan i seg selv gi hodepine og trykke på synsnervene med fare for synet, men kan også ødelegge annet hormonproduserende vev i hypofysen slik at det oppstår svikt som f.eks. menstruasjonsbortfall og impotens.

Akromegali ble tidligere behandlet med røntgenbestråling, men i dag anvendes operativ behandling, av og til forbundet med innleggelse av radioaktive substanser i hypofysen slik at hormonproduksjonen opphører. Hvis operasjon av en eller annen grunn ikke kan benyttes eller ikke har ført til tilfredsstillende resultat, kan veksthormonhemmende substanser brukes subkutant i form av somatostatinanaloger (se somatostatin). Ved vellykket behandling av akromegali går bløtdelsforandringene tilbake, men skjelettforandringene består.

Hvis sykdommen begynner i ung alder, oppstår gigantisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.