Afotisk er betegnelsen for dypet i hav og innsjøer der det ikke er tilstrekkelig lys til fotosyntese. Den afotiske sonen ligger under den eufotiske, som strekker seg til overflaten. Dybden der den afotiske sonen starter varierer med vannets egenskaper og breddegraden, dypere mot ekvator og grunnere mot polene, men i gjennomsnitt begynner den afotiske sonen i havet ved omtrent 200 meter. I fjorder og innsjøer begynner den afotiske sonen ofte nærmere overflaten.

Faktaboks

Uttale
afˈotisk
Etymologi
av gresk nektende a og ‘lys’

Den afotiske sonen er videre oppdelt i den mesopelagiske (fra 200 til 1000 meter), den bathypelagiske (fra 1000 til 4000 meter), den abyssopelagiske (fra 4000 meter til havbunnen) og den hadopelagiske sonen (i dyphavsrenner). Grunnet lysforholdene består det biologiske mangfoldet i sonen eksklusivt av kjøttetere, organismer som livnærer seg av detritus og dyr som beveger seg mellom den eufotiske og afotiske sonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg